Γεμμοθεραπεία

Η Γεμμοθεραπεία είναι μία μορφή ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί ιάματα που παράγονται κυρίως από τον εμβρυϊκό ιστό διαφόρων δέντρων και θάμνων (μπουμπούκια/οφθαλμοί και αναδυόμενοι βλαστοί), αλλά και από τα αναπαραγωγικά μέρη τους (σπόροι και ταξιανθίες) όπως επίσης και από τον πρόσφατα αναπτυγμένο ιστό (ρίζες και φλοιός ριζών). Σε δύο περιπτώσεις, οι θεραπείες γίνονται επίσης από το χυμό των δέντρων.
Αυτή η πρώτη ύλη λαμβάνεται στην αποκορύφωση της ετήσιας βλάστησης του δέντρου ή του θάμνου, την άνοιξη για τα μπουμπούκια ή το φθινόπωρο για τους σπόρους. Συγκεκριμένες φυτικές ορμόνες και ένζυμα απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στο φυτό μόνο αυτή τη στιγμή.

«Υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις στις γέμμες, στα φύλλα, στα μπουμπούκια, στα άγουρα φρούτα, στα ώριμα φρούτα. Επομένως πρέπει να δίνουμε προσοχή από το πρώτο βλαστάρι μέχρι και το τελευταίο, γιατί έτσι είναι η φύση. Υπάρχει διαφορετική ωρίμανση στα βλαστάρια, στα κοτσάνια, στα φύλλα στα άνθη, στα φρούτα.» – Παράκελσος

Η Γεμμοθεραπεία ως θεραπεία βρίσκεται ανάμεσα στην Φυτοθεραπεία και την Ομοιοπαθητική. Τα γεμμοθεραπευτικά εκχυλίσματα έχουν φυτική προέλευση και είναι ελαφρώς δυναμοποιημένα όπως και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή γλυκερινικών εμβρεγμάτων οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών κυττάρων στην 1D(1X) δυναμοποίηση.
Αναφορές στην θεραπευτική χρήση φυτικών οφθαλμών χρονολογούνται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1950, ο Δρ Pol Henry (1918 – 1988), ένας Βέλγος ομοιοπαθητικός γιατρός, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των οφθαλμών των φυτών. Δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας και των κλινικών δοκιμών του το 1970 και ονόμασε αυτή τη νέα θεραπεία «Φυτο-εμβρυοθεραπεία». Aπέδωσε την αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων αυτών στην ζωτική τους ενέργεια, και τη δύναμη των φυτικών μπουμπουκιών (οφθαλμών) στην ικανότητά τους για ανασυγκρότηση των ιστών.
Ο Γάλλος Ομοιοπαθητικός γιατρός, ο Δρ Max Tetau (1927 – 2012) ανέπτυξε περαιτέρω την κλινική εφαρμογή αυτών των φυτικών οφθαλμών και την ονόμασε «Gemmotherapy»/(Γεμμοθεραπεία). Αυτή η λέξη προέρχεται από το λατινικό «gemmae» που σημαίνει τόσο μπουμπούκι φυτού όσο και πολύτιμος λίθος. Αυτό το όνομα έχει έκτοτε υιοθετηθεί παγκοσμίως. Η Γεμμοθεραπεία έχει συμπεριληφθεί στην Γαλλική Φαρμακοποιία ως φυτική θεραπεία από το 1965. 

Ο ίδιος ο Δρ Max Tetau όρισε τη νέα θεραπευτική προσέγγιση ως εξής:
“ Η Γεμμοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα φυτικών οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών ιστών, που συλλέγονται από το φρέσκο φυτό υπό ανάπτυξη.” – Dr  Max Tetau

Σε αντίθεση με τη Φυτοθεραπεία που χρησιμοποιεί τα ενήλικα βότανα, η Γεμμοθεραπεία χρησιμοποιεί φυτικά υλικά εμβρυακών ιστών σε πλήρη ανάπτυξη που περιέχουν όλες τις γενετικές πληροφορίες και ολόκληρη τη δύναμη του μελλοντικού φυτού, αποτελούν έτσι μια πραγματική συγκέντρωση ενέργειας και ζωτικότητας.
Εκτός από το ότι περιέχουν βιταμίνες, ολιγοστοιχεία και μέταλλα, τα φυτικά αυτά υλικά είναι πλούσια σε νουκλεϊκά οξέα, αυξητικές ορμόνες και άλλες δραστικές ουσίες, οι οποίες σε σχέση με άλλους φυτικούς ιστούς αρχίζουν να εξαφανίζονται αφού ένα φυτό φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο της ανάπτυξής του. Δηλαδή περιέχουν πολλά ενεργά στοιχεία που δεν θα υπάρχουν πλέον στο ώριμο φυτό. Αυτό εξηγεί το ευρύ φάσμα εφαρμογών και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών της Γεμμοθεραπείας.
Τα Γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα επηρεάζουν όλα τα επίπεδα του ανθρώπου, επιδρούν ολιστικά: σωματικά, ακόμη και κυτταρικά και ψυχικά. Επιπλέον επιφέρουν μία βαθιά παροχέτευση-αποτοξίνωση (drainage) στον οργανισμό, τον θρέφουν & τον καθαρίζουν σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι κύριες δράσεις της Γεμμοθεραπείας είναι οι παρακάτω:

 • Διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
 • Βοηθά την αναγέννηση των ιστών, συντελώντας στην αντιγήρανση.
 • Ενθαρρύνει τη σωστή λειτουργία των οργάνων.
 • Ρυθμίζει το νευρικό, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τονώνει το μεταβολισμό.
 • Ενδυναμώνει γενικά και ενισχύει τον οργανισμό.

Μερικές από τις ενδείξεις για την εφαρμογή της Γεμμοθεραπείας είναι οι ακόλουθες:

 • Συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, αϋπνία και φοβικές καταστάσεις.
 • Ημικρανίες, κεφαλαλγίες.
 • Τόνωση καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Φλεγμονές ανώτερου αναπνευστικού.
 • Διατροφικές διαταραχές, βουλιμία, παχυσαρκία. Πεπτικές διαταραχές. Αποτοξίνωση χολής και ήπατος.
 • Αρθριτικές, ρευματικές και μυοσκελετικές καταστάσεις.
 • Γυναικολογικά προβλήματα.
 • Φλεγμονές ουροποιητικού.
 • Δερματοπάθειες όπως έκζεμα, ακμή.
 • Αποτοξίνωση λέμφου-Κυτταρίτιδα.
 • Τόνωση επινεφριδίων.

Μία άλλη συνεισφορά της Γεμμοθεραπείας είναι ότι με τη βαθιά αποτοξίνωση που επιφέρει στον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο διευκολύνει την αποδοτικότητα και άλλων θεραπειών αφού σε ένα τοξικό κυτταρικό περιβάλλον καμία θεραπεία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Η Γεμμοθεραπεία έχει περάσει πάνω από 50 χρόνια βιοχημικών και κλινικών μελετών πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ευρώπη για τον προσδιορισμό των μεμονωμένων ιδιοτήτων και δράσεων που κάθε εκχύλισμα έχει σε συγκεκριμένα όργανα και συστήματα οργάνων. Μέσω αυτών των μελετών και της συλλογής εμπειρικών δεδομένων, η Γεμμοθεραπεία έλαβε το καθεστώς εγκεκριμένου φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε κύκλους Ιατρών και φυσικών θεραπευτών κυρίως Ομοιοπαθητικών και Φυσικοπαθητικών ειδικά στη Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Στη χώρα μας η δημοτικότητά της είναι ανερχόμενη.Ως η νεότερη ερευνημένη και εξασκημένη φυτική θεραπεία, το θεραπευτικό δυναμικό της Γεμμοθεραπείας εξακολουθεί να αναδύεται. Σε μια εποχή που ο πληθυσμός στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε πιο φυσικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες τόσο για οξεία όσο και για χρόνια συμπτώματα, η Γεμμοθεραπεία είναι τώρα διαθέσιμη προσφέροντας ελπίδα και μία μυριάδα από νέες δυνατότητες.
Η χρήση της Γεμμοθεραπείας είναι ακίνδυνη και ασφαλής αν εφαρμόζεται σωστά. Δεν έχει παρενέργειες και χορηγείται σε παιδιά, ενήλικες, εγκύους, στην τρίτη ηλικία, ακόμη και στα ζώα. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η ευχάριστη, γλυκίζουσα και αρωματική γεύση των παρασκευασμάτων αρεστή σε όλους.
Η Γεμμοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θεραπεία (Φυτοθεραπεία, Ομοιοπαθητική, Βελονισμό, Αρωματοθεραπεία, Αγιουρβέδα, Φυσικοπαθητική, Διατροφολογία, Ρεφλεξολογία κα) ακόμη και με αγωγές της συμβατική Ιατρικής.

Η Γεμμοθεραπεία είναι η πιο ισχυρή και δυναμική φυτική θεραπεία που είναι γνωστή σήμερα. Πιστεύω ότι τα ήπια αλλά ισχυρά αποτελέσματά της, καθώς και η ευκολία χρήσης και η προσιτή τιμή των γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων, την καθιστούν μία εξαιρετικά βιώσιμη θεραπεία για το μέλλον μας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *